10. lis 2007.

KADA I ČIJA DOVA SE PRIMA???

Vrijeme kada se dova prima
- dova izmedju ezana i ikameta
- u zadnjioj trecini noci
- petkom
- poslije namaza
- u nevolj
i- musibetu
- kod plakanja iz bogobojaznosti
- kada pada kisa
- na dan Arefata

- kada pada kisa
- prvih deset dana mjeseca Zul-hidzeta
- pri gledanju u Kabu- Uz Ramazan, u noci Lejletul- kadr i vrijeme iftara- u namazu na sedzdi i iza salavata, prije selama
Cija dova se prima
Dove se primaju mazluma:
- mazluma (onome kome je ucinjeno nasilje)
- musafira
– putnika
- roditelja za dijete-
postaca
- pravednog vladara
- onoga ko Allaha puno spominje
- muslimana odsutnom bratu muslimanu
- hadzije i mu’temira (onoga ko obavlja umru)
- bolesnika
- starca koji se strogo pridrzava sunneta
- onoga kome je ucinjeno dobro, svome dobrocinitelju
- hafiza Kur’ana, i onoga ko prouci Kur’an
- onoga ko je u nevolji, teskoj situaciji
- dova ljudi kada se sakupe, pa jedan uci dovu a ostali aminaju



Iz knjizice: "Svakodnevni zikr i dove"autor: Ishak Sedic

KAMATA

PITANJE:
Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
U vasim prethodnim odgovorima, "Pare na banci - kamata" "Da li je kamata haram?" "Zasto je kamata haram?" (ARHIVA ODGOVORA) jasno je sta je kamata, tezina tog grijeha itd. Ali cuo sam, isto tako, za odredjena shvatanja koja kazu da je kamata u nekim slucajevima i dozvoljena, ukoliko je u pitanju potreba, kao sto je kamata na kucu i prijevozno sredstvo.
Naime, u nekim evropskim zemljama, rentiranje kuce je mnogo skuplje nego placanje rata pozajmice. U prvom slucaju, mi placamo osobi koja izdaje kucu (i koja te pare koristi da otplati dug banci - uz kamatu) cineci nas time ucesnicima u placanju kamate.
U drugom slucaju, nakon otplacivanja, kuca ostaje nama, cime postavljamo dobre mogucnosti za nase potomstvo da ostane zivjeti na tim prostorima i doprinositi sirenju dave, insaAllah. Da vas Allah nagradi na vasem odgovoru.
ODGOVOR:
We alejkumusSelam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu,
Na slicno pitanje je sejh mr. Safet Kuduzovic odgovorio:
Nema razilaženja među učenjacima ehlusunnetskih pravnih provicijencija, da je rad sa kamatom jedan od najvećih grijeha, koji čovjeka vodi u vatru džehennemsku. Međutim, kada se čovjek nađe u bezizlaznoj situaciji tada islam odobrava uzimanje kamate. U tome smislu islamski učenjaci navode poznato fiksko pravilo koje glasi: "U nuždi se dozvoljava zabranjeno." Vidjeti Šerhul-kavaidil-fikhijje, str. 185 od Mustafe Ez-Zarka i El-kavaidul-fikhijje, str. 247-249 od dr. Saliha Es-Sedlana.
Ovdje je neophodno definisati nuždu kako bi se ispravno razumjelo citirano pravilo. Nužda je stanje u kome čovjeku prijeti opasnost po njegov život ili nanošenje teških posljedica koje će imati negativan utjecaj na njegovo psihičko ili fizičko stanje ili uništenje njegovog imetka i sl.
Međutim, nužda ima svoje principe koji se moraju uobziriti:
1. Da je nužda prisutna, a ne samo da postoji njena mogućnost,
2. Da nema drugog, manje štetnog načina, za otklanjanje štete,
3. Da se time ne nanosi slična šteta drugoj osobi.
Što se tiče uslova u ovome slučaju najbitnije je da se od harama (kamate) uzima samo ono što je nužno, shodno drugom pravilu koje glasi: "U nuždi se dozvoljava samo neophodno", tj. samo ono i onoliko što ce otkloniti postojeću štetu, ne više od toga.....
A Allah najbolje zna!
prof. Jasmin Djanan!

"Vi necete ljude pridobiti sa svojim imecima, ali ce te ih pridobiti veselim izgledom lica i lijepim ponasanjem" Hadis

ZEKAT

. Moze li zekat punici
Pitanje:
Es Selamu alejkumu we rahmetullah we berekatuhu!
Dragi brate hitno mi je potreban odgovor na sljedece pitanje: da li je dozvoljeno dati zekat zeninoj materi? Dzezakkellu hajren! Nedzad
Odgovor:
Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,
Punica ne spada u kategoriju onih kojima treba dati zekjat.Ona se treba pomoci u skladu s nasim mogucnostima I bez cekanja vremena kada smo duzni izdvojiti zekjat. Najprece je slijediti kuranski ajet koji glasi:Sura: 9 [At-Tewba (Pokajanje)]Ajet: 60
”Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! -–A Allah sve zna i mudar je.”
A Allah najbolje zna!

KOME DATI VITRE???

2. Uplata vitra bolesnici
Pitanje:
Selam alejkum!
Zivim daleko od svoje zemlje i kako je vrijeme ramazana tako ja i moj suprug razmisljamo kome da damo vitre, ranije smo slali u Bosnu i nasi roditelji su to radili za nas, ali danas smo na televiziji vidjeli apel roditelja neke bolesne djevojcice iz tesnja za pomoc, da li je ispravno dati vitre njima ili je bolje uplatiti taj novac u Dzamiju? Unaprijed hvala! Merima & Muhamed
Odgovor:
Esselamu alejkum,
Smisao davanja vitara jeste da se omoguci siromasnima I potrebnima da imaju hranu I pice na dane bajrama I da se raduju bajramu uz pristojan rucak poput ostalih muslimana.
Ako je taj apel u tom smislu da trebaju pomoc u hrani onda nema smetnje. Ako je pomoc potrebna da se lijeci, onda je bolje da izdvojite namjenska sredstva u skladu s vasim mogucnostima i pomognete joj koliko mozete.A Allah najbolje zna!

BAJRAMSKA ČESTITKA






Neka Vam Uzvišeni Allah podari ono što nemate a želite i sačuva ono što imate i volite.
Svim muslimanima svijeta želim sretne i bereketne mubarek dane Ramazanskog Bajrama.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN