18. svi 2008.

kuhanje

Tajne u pripremanju jela
Za mlade domaćice

TAJNE u pripremanju jela i prirodni začini za poboljšanje njihovog ukusa Naše su nane i majke poznavale stotine tajni, prenošenih predajom, kako se "od ničega" može napraviti nešto, kako se mogu iskoristiti ostaci hrane, "smekšati" tvrdo meso i još mnogo sitnica koje olakšavaju kuhanje। Savjeti što ih donosimo plod su sabiranja prastarih iskustava mnogih kuhara i kuharica koji su se u svom radu ponekad morali snalaziti। Pokušajte i vi!LONACRazna jela zvana «lonac» umjesto klasičnim kuhanjem možemo jednostavno pripremiti u rerni। U tom slučaju nije ih potrebno ni miješati ni nadzirati।PEČENI KROMPIRTanke kriške krompira neće se za vrijeme pečenja slijepiti budete li ih prije pečenja jedan sat namočili u slanoj hladnoj vodi. Potom krompir treba peći u većoj količini ulja. Također, prženi će krompir biti hrskav ako komadiće krompira neposredno prije stavljanja u vruću masnoću uvaljate u brašno.«JAJA NA OKO»Prilikom pripremanja «jaja na oko» pitanje je kako spriječiti razlijevanje žumanceta. Prije nego što razbijete jaja, u tavu s uljem i maslacem stavite prstohvat soli.MLIJEKO NEĆE PREKIPJETIPrilikom kuhanja u običnom loncu, mlijeko neće prekipjeti budete li na lonac stavili cjedilo.JUHA OD KOSTIJUProbavljivija je od mesne juhe, ali je treba duže kuhati da se iz kostiju izluče svi korisni sastojci. Prije kuhanja treba kosti držati najmanje 1 sat u hladnoj slanoj vodi, a zatim kuhati u svježoj vodi sa zelenjem i lukom.GOVEĐE PEČENJEtreba prije pečenja načas u vrelu vodu, a zatim osušiti. Meso će postati sočno i ukusno.KUHANOM MESU KOJE NEĆE DA OMEKŠAtreba u vodu dodati sode bikarbone.MESO PEČENO U UMAKUbiće mnogo sočnije ako ga prije posluživanja ostavimo da malo odstoji u umaku.MASNOĆA NEĆE PRSKATIiz tave ako tavu prvo pospemo s malo soli.MESO ILI POVRĆEne smijemo za vrijeme kuhanja zalijevati hladnom vodom, inače će jelo ostati tvrdo.MLJEVENO MESOSvim jelima što ih pripremate od mljevenog mesa dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Bit će mnogo ukusnija. Ako pripremate ćufteta od mljevenog mesa, masu najprije nekoliko minuta kuhajte nad parom, a zatim oblikujte ćufteta i ispecite na ulju. Tako će biti sočnija i ukusnija. Jela punjena mesom (paradajz, tikvआइस itd।) bit će mnogo ukusnija ako u meso dodamo sjeckanog peršuna.UKUSAN UMAKSvaki će umak biti ukusniji budete li ga zalili supom, a ne vodom. Budete li masnoći i soku od pečenja dodali lončić kiselog mlijeka, dobit ćete ukusan umak koji će biti odličan preljev za kuhanu rižu ili tjesteninu. Najjednostavniji umak za prelijevanje kuhanog povrća dobit ćete tako što ćete u rastopljeni maslac dodati sok jednog limuna i isjeckano lišće peršuna.PIRE OD KROMPIRAbit ce mnogo ukusniji ako u njega stavimo komadić maslaca, a ostat će bijel ako mu dodamo kipuće mlijeko. Začinjen biberom mnogo je probavljiviji.PATLIDŽANIprijaju mnogo bolje i manje su gorki ako se prije pripreme razrežu, posipaju solju, poprskaju sokom od limuna i ostave stajati oko pola sata.RIŽAse neće raskašati ako dodate vodi u kojoj se kuha malo soka od limuna.SNIJEG OD BJELANACA ZA KOLAČE neće se razvodnjeti ako u njega postepeno stavljamo šećer, a ne svu količinu odjednom.ULJE U KOJEM PRŽIMO RIBUneće prskati ako prije zagrijavanja ulja stavimo u nj koricu hljeba.OPRANU RIBUtreba prije prženja osušiti krpom i tek onda uvaljati u brašno.RIBU PRIJE PEČENJA ILI PRŽENJAtreba poprskati limunom, zatim nasoliti. Riba će prilikom prženja poprimiti lijepu zlatnožutu boju ako prije prženja u tavu stavimo malo soli.RIBLJA ŽUĆ Kad čistimo ribu, moramo biti vrlo oprezni, jer ako se žuć razlije, riba više nije za jelo.MIRIS RIBE U KUĆImanje će se osjetiti ako ribu prije kuhanja natrljamo limunom ili sirćetom.