10. lis 2007.

KAMATA

PITANJE:
Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
U vasim prethodnim odgovorima, "Pare na banci - kamata" "Da li je kamata haram?" "Zasto je kamata haram?" (ARHIVA ODGOVORA) jasno je sta je kamata, tezina tog grijeha itd. Ali cuo sam, isto tako, za odredjena shvatanja koja kazu da je kamata u nekim slucajevima i dozvoljena, ukoliko je u pitanju potreba, kao sto je kamata na kucu i prijevozno sredstvo.
Naime, u nekim evropskim zemljama, rentiranje kuce je mnogo skuplje nego placanje rata pozajmice. U prvom slucaju, mi placamo osobi koja izdaje kucu (i koja te pare koristi da otplati dug banci - uz kamatu) cineci nas time ucesnicima u placanju kamate.
U drugom slucaju, nakon otplacivanja, kuca ostaje nama, cime postavljamo dobre mogucnosti za nase potomstvo da ostane zivjeti na tim prostorima i doprinositi sirenju dave, insaAllah. Da vas Allah nagradi na vasem odgovoru.
ODGOVOR:
We alejkumusSelam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu,
Na slicno pitanje je sejh mr. Safet Kuduzovic odgovorio:
Nema razilaženja među učenjacima ehlusunnetskih pravnih provicijencija, da je rad sa kamatom jedan od najvećih grijeha, koji čovjeka vodi u vatru džehennemsku. Međutim, kada se čovjek nađe u bezizlaznoj situaciji tada islam odobrava uzimanje kamate. U tome smislu islamski učenjaci navode poznato fiksko pravilo koje glasi: "U nuždi se dozvoljava zabranjeno." Vidjeti Šerhul-kavaidil-fikhijje, str. 185 od Mustafe Ez-Zarka i El-kavaidul-fikhijje, str. 247-249 od dr. Saliha Es-Sedlana.
Ovdje je neophodno definisati nuždu kako bi se ispravno razumjelo citirano pravilo. Nužda je stanje u kome čovjeku prijeti opasnost po njegov život ili nanošenje teških posljedica koje će imati negativan utjecaj na njegovo psihičko ili fizičko stanje ili uništenje njegovog imetka i sl.
Međutim, nužda ima svoje principe koji se moraju uobziriti:
1. Da je nužda prisutna, a ne samo da postoji njena mogućnost,
2. Da nema drugog, manje štetnog načina, za otklanjanje štete,
3. Da se time ne nanosi slična šteta drugoj osobi.
Što se tiče uslova u ovome slučaju najbitnije je da se od harama (kamate) uzima samo ono što je nužno, shodno drugom pravilu koje glasi: "U nuždi se dozvoljava samo neophodno", tj. samo ono i onoliko što ce otkloniti postojeću štetu, ne više od toga.....
A Allah najbolje zna!
prof. Jasmin Djanan!

"Vi necete ljude pridobiti sa svojim imecima, ali ce te ih pridobiti veselim izgledom lica i lijepim ponasanjem" Hadis